Vieno Zlobinan muistelmat

Vieno Zlobinan muistelmat Neuvosto-Karjalan Säde-kommuunan ja oman elämänsä vaiheista julkaistaan 19.4. Helsingissä

3.4.2017, muokattu 12.4.2017
Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa Helsingissä, järjestetään Vieno Zlobinan muistelmateoksen julkistamistilaisuus keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 14.00–16.00. Teos julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi. Vieno Zlobina osallistuu tilaisuuteen Skypen välityksellä. Juontajana toimii filosofian tohtori, kirjailija Lasse Lehtinen.

Vieno Zlobinan Heidän ihanteensa murskattiin – Tyttären tarina Säde-kommuunan vaiheista Neuvosto-Karjalassa on viimeisin lisäys muistelmiin Stalinin puhdistuksista. Selviytyneiden korkean iän huomioon ottaen, sen voidaan olettaa olevan myös viimeisiä.

Vieno Zlobina syntyi Kanadassa vuonna 1919 ja teki uransa Neuvostoliitossa kielitieteilijänä ja yliopiston opettajana. Vienon vanhemmat, Elis ja Emma Ahokas, olivat kaksinkertaisia siirtolaisia, jotka muuttivat Suomesta Kanadan kautta Neuvosto-Karjalaan, missä asettuivat Säde-kommuunaan. Zlobinan perhe oli ensimmäisten muuttajien joukossa ennen niin kutsuttua "karjalan kuumetta".

Säteen kommuunasta tuli kehityksen malliesimerkki sen ensimmäisinä vuosina, jolloin alueelle myönnettiin huomattavia vapauksia. Mutta kaikki muuttui, kun Stalin tuli valtaan ja hallituksen virkamiehet alkoivat puuttua kommuunin toimintaan. Tämä oli tietenkin vain alkusoittoa tuleville kauhuille.

Elämä Säde-kommuunassa muistuttaa meitä ihmisten halusta pyrkiä kohti hyvää ja oikeudenmukaista elämää. Vaikka kommuunalaiset lopulta petettiin, niin Vieno Zlobina tuo elävästi ja tietorikkaasti esiin 1930-luvun arjen ja unelmien ristiriidan, Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen kertoo.

Vaikka he lopulta joutuivat Stalinin luoman terrorivaltion uhreiksi, Vieno ja hänen vuonna 1938 teloitettu isänsä eivät koskaan hylänneet perustavanlaatuista uskoaan kommunismin ihanteisiin. Zlobinan kyky sinnitellä lukemattomista kohtaamistaan esteistä huolimatta on huomionarvoinen. Hänen elämäntarinansa parantaa mahdollisuuksiamme ymmärtää arkielämää diktatuurin sorron alla.

Tilaisuuden järjestävät teoksen julkaisija Siirtolaisuusinstituutti yhdessä toimitus- ja käännösprojektista huolehtineen Suuntana100 ry:n kanssa. Tilaisuudessa on mahdollisuus ostaa teoksia Zlobinan omistuskirjoituksella.

Ohjelma:

  • Kansallisarkiston tervetulotoivotus
  • Siirtolaisuusinstituutin puheenvuoro
  • Vieno Zlobinan haastattelu Skypen kautta
  • Suuntana100 ry kertoo Vienosta ja kirjaprojektista
  • Ossi Kamppisen puheenvuoro Säde-kommuunasta
  • Lasse Lehtinen lukee otteita kirjasta ja tekee yhteenvedon
  • Keskustelua

Lisätietoja:

Siirtolaisuusinstituutin johtaja Tuomas Martikainen, tmartik@utu.fi, puh. +358 40 592 4202
Suuntana100 ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja Terttu Häkkilä, puh. +358 40 559 7031

Lisää aiheesta:

"Vieno Zlobinan, 97, perhe lähti rakentamaan sosialismia Neuvostoliittoon, joka lopulta tuhosi heidät vihollisinaan" (Helsingin Sanomat 15.3.2017)

Vieno Zlobinan Suuntana100 Onnistumistarina.

Vieno Zlobinan haastattelu YouTubessa.

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös