Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa -kirjan julkistamistilaisuus

17.1.2019 | Päivitetty 24.1.2019 
Siirtolaisuusinstituutti julkaisee 24. tammikuuta Eveliina Lyytisen toimittaman vertaisarvioidun kokoomateoksen Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa. Teoksessa tarkastellaan pakolaisuuden monimuotoisuutta Suomessa eri teemojen ja tieteenalojen risteyksissä – unohtamatta ilmiöiden globaalia kontekstia. Teoksen työstämiselle juuri vuosina 2017–2018 oli selkeä tieteellinen ja yhteiskunnallinen tarve.

- Kirja sai alkunsa tarpeesta tuottaa päivitettyä suomenkielistä tieteellistä tietoa Suomen turvapaikka- ja pakolaistilanteesta. Motivaationi toimittaa kyseinen teos oli vastata osaltani tähän tarpeeseen, kertoo Siirtolaisuusinstituutin tutkijatohtori Eveliina Lyytinen.

Teos muodostaa monitieteellisen lähestymistavan ansiosta laajan kokonaisuuden. Useissa kirjan luvuissa osoitetaan, kuinka Suomen nykyinen turvapaikkapolitiikka ja -prosessi lisäävät turvaa hakevien haavoittuvuutta. Pakolaispolitiikkaa on kiristetty ja sen seurauksena suomalainen hallinto muun muassa tuottaa paperittomuutta ja rikkoo perhesiteitä. Turvapaikkaprosessit ovat pitkiä ja vastaanottokeskuksissa asuminen raskasta. Myös se, miten eri toimijat ja Suomessa syntyneet näkevät pakolaisuuden, on paikoin poissulkevaa. Kokoomateoksella on myös yhteiskunnallinen tavoite.

- Pakolaistutkimusta ei tule tehdä, mikäli sillä ei pyritä muuttamaan lainsäädäntöä, politiikkaa ja käytänteitä inhimillisemmiksi. Teoksen yhteiskunnallisena tavoitteena onkin osaltaan edistää nykyisen kiristyneen ja paikoin epäinhimillisen turvapaikka- ja pakolaispolitiikkamme muuttamista ihmisoikeuksia kunnioittavampaan suuntaan, jatkaa Lyytinen.

Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa on yksi ensimmäisistä vertaisarvioiduista tieteellisistä suomenkielisistä kokoomateoksista pakolaistutkimuksen saralla. Se on tarkoitettu muuttoliikkeiden ja pakolaisuuden tutkijoille, opiskelijoille sekä pakolaisten kanssa työskenteleville laaja-alaiseksi suomenkieliseksi tutkimuspainotteiseksi teokseksi. Teosta kuvittavat freelance-kuvaaja Rewan Kakilin taidokkaat valokuvat, joissa Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat ja pakolaiset kertovat unelmistaan.

Julkistamistilaisuudessa teoksen toimittaja Eveliina Lyytinen sekä kirjoittajista Matti Välimäki (Turun yliopisto), Sari Pöyhönen (Jyväskylän yliopisto), Ulla Siirto (Kirkkohallitus) ja Marja Tiilikainen (Siirtolaisuusinstituutti) esittelevät teoksen. Teosta kommentoivat Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sekä Turun kaupunginvaltuuston Alas Ali. Tilaisuus on kaikille avoin ja se on osa Siirtolaisuusinstituutin 45-vuotis juhlaohjelmaa.

Lataa teos Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa Eveliina Lyytinen (toim.)(2019) (pdf, 2.2 Mb)

Aika ja paikka:

24.1.2019, klo 10.00–11.30
Siirtolaisuusinstituutti, Eerikinkatu 34, Turku.

 

Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa. Eveliina Lyytinen (toim.)(2019). 352 s.
ISBN: 978-952-7167-59-5 (nid.), ISBN: 978-952-7167-60-1 (pdf)
Hinta 35 €
Tilaa teos
Sisällysluettelo (pdf)

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös