Tieteen oma kaupunkitapahtuma Tieteiden yö järjestetään tammikuun 10. päivä Helsingin Kruununhaassa ja sen liepeillä. Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen seura ETMU ry ja Siirtolaisuusinstituutti järjestävät tapahtumassa paneelikeskustelun Elovena-tytöstä eteenpäin: miten suomalaisuuden ja valkoisuuden kytköstä murretaan?

21.11.2018
Suomalaisuus ei näy päälle, eikä kielitaitoa tai kansallisuutta voi päätellä ulkonäöstä. Näitä teemoja on käsitelty niin tutkimuksessa kuin monenlaisilla kulttuurin kentillä jo jonkin aikaa, mutta silti suomalaisuuden ja valkoisuuden kytköstä koskevat harhaluulot istuvat tiukassa. Paneelissa kuullaan kansalliseen kuulumiseen eli suomalaisuuteen liittyvien rodullistavien rajanvetojen taustoista sekä arkipäivän ja rakenteellisesta rasismista Suomessa. Lisäksi pohditaan rasismin seurauksia ja keskustellaan siitä, miten ahdasta suomalaisuuden määrittelyä voi kyseenalaistaa. Mitä tapahtuu suomalaisuudelle, kun sen rodullistavia rajoja puretaan?

Keskustelijat: vapaa kirjoittaja ja dokumentaristi Carmen Baltzar, akatemiatutkija Suvi Keskinen (Helsingin yliopisto) ja projektipäällikkö Shadia Rask (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos). Paneelin puheenjohtaja on väitöskirjatutkija Minna Seikkula (Helsingin yliopisto / ETMU ry).

Järjestäjät: ETMU ry & Siirtolaisuusinstituutti

Paikka: Sali 104, 1. krs, Tieteiden talo, Kirkkokatu 6

Aika: klo 20.20–20.50, torstai 10.1.2019

Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa

Tieteiden yön koko ohjelma löytyy osoitteesta www.tieteidenyo.fi.

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös