Terrorismi – siirtolaisuuden sivujuonne vai itsenäinen ilmiö?

Elokuisen terrori-iskun jälkeen Kauppatorille viedyt muistokukat ja -kynttilät on jo kerätty pois. Jännitteitä on kuitenkin edelleen ilmassa ja moni Turussa asuva pelkää liikkua kaupungilla.

21.9.2017
Siirtolaisuusinstituutti järjestää torstaina 28.9. klo 17.00–19.00, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa keskustelutilaisuuden Terrorismi – siirtolaisuuden sivujuonne vai itsenäinen ilmiö? Tilaisuudessa pohditaan terrorismin, siirtolaisuuden ja turvapaikkajärjestelmän välisiä yhtymäkohtia ja erillisyyttä.

Terroristiset teot herättävät ihmisissä paljon pelkoja ja kysymyksiä. Turun iskun jälkimainingeissa on ollut havaittavissa vihamielisten ja epäasiallisten asenteiden levittämistä ja lietsomista. Eritoten turvapaikanhakijoita, mutta myös koko turvapaikkajärjestelmää vastaan, on hyökätty niin sosiaalisessa mediassa kuin sen ulkopuolellakin.

– On tärkeää ymmärtää, että vaikka Turun iskun tekijä oli tullut Suomeen turvapaikanhakijana, kaikkien turvapaikanhakijoiden leimaaminen turvallisuusuhaksi on järjetöntä ja vaikuttaa haitallisesti yhteiskuntarauhaan, Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Outi Lepola painottaa.

Turun isku on myös vauhdittanut poliittisia ehdotuksia tiedustelulain uudistamiseksi ja paperittomien maassa oleskelun edistämisen kriminalisoinniksi. Ensi reaktioiden jälkeen on aika tarkastella Turussa tapahtunutta iskua ja sen seurauksia laajemmassa kontekstissa.

– Turussa toimivana muuttoliikkeiden tutkimuslaitoksena pidämme suorastaan velvollisuutenamme tuoda tutkimukseen perustuvia näkökulmia mukaan keskusteluun, Lepola toteaa.

Keskustelutilaisuudessa kuullaan puheenvuorot Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalta tutkijalta, Teemu Tammikolta, Helsingin yliopiston lehtorilta, Marko Juntuselta sekä Amnesty Internationalin pakolaisasiantuntijalta, Kaisa Väkiparralta. Tilaisuuteen on kutsuttu myös maahanmuuttoviraston, poliisin ja maahanmuuttotaustaisten nuorten edustajat tuomaan esiin oman näkökulmansa ja osallistumaan paneelikeskusteluun.

Keskustelun tavoitteena on syventää ymmärrystä terrorismin luonteesta, siirtolaisuuden syistä ja turvapaikkajärjestelmän tarkoituksesta sekä pohtia hedelmällisiä toimintatapoja terrori-iskun jälkeisten jännitteiden purkamiseksi ja uusien iskujen ehkäisemiseksi.

Tapahtuma on kaikille avoin ja yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Tervetuloa!

Aika ja paikka:
Torstai 28.9.2017, klo 17.00–19.00
Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma
Aurakatu 16, Turku

 

Lisätiedot: Siirtolaisuusinstituutin erikoistutkija Outi Lepola, puh. 040 159 4645, outi.lepola@utu.fi

 

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös