Muuttoliikkeet tapana sopeutua ympäristönmuutoksiin

12.3.2019
Ilmastonmuutos – yksi suurimmista ihmiskuntaa kohtaavista haasteista – on noussut yhdeksi tulevien vaalien keskeiseksi kysymykseksi. Siirtolaisuusinstituutissa järjestetään aiheeseen liittyvä asiantuntijasymposiumi.

Muuttoliikkeet ovat kautta aikain olleet yksilöiden ja ryhmien keskeinen tapa sopeutua ympäristönmuutoksiin. Symposiumissa tarkastelemme muuttoliikkeitä erilaisten suurten ilmaston ja ympäristön muutoksien aikoina viimeisimmästä jääkaudesta alkaen, sekä suunnataan myös katseet tulevaisuuden skenaarioihin, kertoo professori Jukka Käyhkö Turun yliopistosta.

Ilmastonmuutos vaikuttaa muuttoliikkeisiin eri tavoin. Yleistyvät sään ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja myrskyt, luovat paikallisia tuhoja. Tällöin ihmiset hakeutuvat lähiseuduille palatakseen myöhemmin. Muuttuva sadanta ja lämpötila vaikuttavat ympäristöön, jolloin yhteiskunnan elinolot muuttuvat. Tämä saattaa johtaa pysyvään muuttoon uusille seuduille. Nouseva merenpinta altistaa yhteisöt monille ongelmille ja edistää ihmisten siirtymistä muualle.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat selvimmät köyhillä alueilla, joilla ei ole mahdollista ennakoida muuttuvia olosuhteita. Yksin ilmastonmuutos on harvoin varsinainen muuttosyy, vaan ihmisten liikkuvuuteen vaikuttavat taloudellisten resurssien lisäksi myös muut resurssit ja politiikka, lisää toimitusjohtaja Tuomas Martikainen Siirtolaisuusinstituutista.

Tapahtuma toimii lähtölaukauksena työpajojen sarjalle, jossa tarkastellaan ihmisten muuttoliikkeitä ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Symposiumin järjestävät Siirtolaisuusinstituutti ja Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitos.

Global Migrations, Environment and Climate Change: an International Symposium järjestetään torstaina 14. maaliskuuta kello 9.30–16.30, Siirtolaisuusinstituutissa osoitteessa Eerikinkatu 34, Turku.

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös