Maahanmuutto takaa työvoiman saatavuuden

29.11.2018
Maahanmuuttoa pidetään yleisesti ottaen hyödyllisenä talouskasvulle. Etenkin kun huomioon otetaan syntyvyyden lasku, on ulkomaisen työvoiman lisääntyvä käyttö tulevaisuudessa välttämätöntä.

– Ihmisten kansainvälinen liikkuvuus työn ja usein myös paremman palkan perässä on yksi muuttoliikkeiden universaaleista peruspiirteistä. Tästä on myös Suomessa paljon kokemusta, erityisesti pois lähtemisen osalta, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen.

Työperusteisesta maahanmuutosta puhutaan tällä hetkellä paljon. Tapahtumassamme katsomme ilmiötä sekä historiallisen ilmiönä että vertailemme eri Pohjoismaiden tilanteita. Suomi eroaa muista Pohjoismaista siltä osin, työperusteisen muuton osuus on ollut aika pieni osa kokonaisuutta, Martikainen jatkaa.

Ensi viikolla järjestettävän European Labour Markets and International Migration -seminaari puheenvuoroissa tarkastellaan talouden ja työllisyyden kytköksiä muuttoliikkeisiin. Puheenvuoroissa keskeisenä teemana ovat pohjoismaiset työmarkkinat ja maahan muuttaneen työvoiman integroituminen, johon vastapainona kuullaan myös yhdysvaltalaista näkökulmaa.

Seminaarissa kuullaan esitykset Malmön yliopiston Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare:n johtajalta Pieter Bevelanderilta, Augustana Collegen professorilta Peter Kivistolta, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkijalta Hanna Pesolalta ja Suomen Pankin Tilastoanalyysi- ja tietopalvelutoimiston tilastopäälliköltä Harri Kuussaarelta.

Seminaarissa julkaistaan myös vuoden 2018 John Morton -palkinnon saaja.

Haluamme palkinolla tuoda esiin pitkäjänteisen tutkimuksen merkityksen. Tämän vuoden palkinnonsaaja on monin tavoin edistänyt tutkimusalaa kokonaisuudessaan, kertoo Martikainen.

Siirtolaisuusinstituutti jakaa vuosittain 2000 euron arvoisen John Morton -palkinnon muuttoliike- ja etnisyystutkimuksen saralla ansioituneelle toimijalle.

Seminaarin järjestävät Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus ja Siirtolaisuusinstituutti. Seminaari on osa Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Muuttoliikkeiden vuosisata -hanketta, jossa pureudutaan ajankohtaisiin muuttoliikkeitä koskeviin kiistakysymyksiin. Tapahtuma on englanninkielinen.

 

European Labour Markets and International Migration -seminaari järjestetään Siirtolaisuusinstituutissa 4.12. klo 9.30–15.00.

Seminaarin ohjelma

© Siirtolaisuusinstituutti Takaisin ylös